Norsk Havsalt

Salt er en del av vår historie

Vi lever og virker på en øy hvor de eldste bosetningene i Norge er funnet og utgravd. På Gossen, her på Romsdalskysten ved starten av Hustadvika, har det levd mennesker i samfunn i 11 000 år. Når man opplever vår og forhold her ute og lytter til historier fra mor og bestemor fra oppveksten så kan man forestille seg hvor tøft det må ha vært. Havet og salt var var viktige elementer for å overleve lange mørke vintre. Vår felles Norske mattradisjoner er fylt med retter som baserer seg på saltet og tørket fisk og kjøtt. Fra steinalder til bronsealder til Viking tid har saltet vært en viktig følgesvenn her ute.

Bryggen i Bergen som var og fortsatt er et senter for eksport av Norsk fisk.

Norge er kjent rundt i verden for vår fantastiske sjømat. Siden middelalderen har vi eksportert store kvanta torsk. Fisken var tørket og saltet for å tåle lagring og transport. Store deler av vår eksport fant veien til Portugal, Spania, Frankrike og Italia hvor norsk torsk – eller bacalao som den heter på portugisisk – er blitt en del av kulturarven. Salt var billigere og lettere å produsere langs Middelhavet på den tid, så de norske handelsskipene begynte å frakte salt med seg hjem. Importen av rimeligere salt førte til at norsk matsaltproduksjon sakte men sikkert forsvant. Det forandrer North Sea Salt Works på nå. Ved hjelp av ren og bærekraftig vannkraft gjenoppliver vi den norske havsalttradisjonen og igjen lages det salt av det kalde og rene Norskehavet. Smaken på vårt salt gjenspeiler norsk natur og hav med en kraftig saltsmak og en sprø og fin konsistens uten bitterhet.