Om oss

Starten på historien

Dette er historien om en kvinne lidenskapelig opptatt av god og bærekraftig mat som flyttet jorda rundt til en øy i Norskehavet og fant nøkkelen til verdens beste salt. Michal Bietz Øverland vokste opp i Portland, Oregon på USAs vestkyst med et klima som i Sør Frankrike. Den minner mer om en europeisk by enn det vi forbinder med en amerikansk by. Portland ligger i den fruktbare Willamette Valley og er omringet av økologiske gårder, rancher, vingårder og elver og hav med fersk fisk. Alt dette har skapt en by med en lidenskapelig matkultur og Michal var en aktiv og skapende del av denne kulturen.

I 2011 flyttet hun til Norge med sin norske mann og deres to sønner. Familiens lille småbruk ligger ved veis ende på øya Gossen i Møre og Romsdal. Fra eiendommen er det utsikt rett ut mot det åpne hav på ene siden og majestetiske fjell på innlandssiden. Her ute er det bare lyd av vind og hav.

Tatt i januar 2018 da vi fikk æren av at Havsnø ble evaluert av ekspertpanelet til Det Norske Måltid – Årets produkt 2017. (Arve Peder Øverland, Michal Bietz Øverland)

Salt og salthandelens innflytelse på verdenshistorien har alltid fasinert Michal, og det var en selvfølgelighet at hun begynte å studere saltets historie i Norge. Når du treffer henne vil du finne en personlighet som liker å gå fra tanke til gjerning. På fisketur i familiebåten ut i Saltsteinsleia mot Ona Fyr fylte hun flere ti-liters kanner med sjøvann. Hver ble merket med nøyaktig posisjon. Tilbake på land starte hun opp krabbekokeren i naustet og begynte eksperimenteringsprosessen som i dag har resultert i et havsalt som i dag brukes i restauranter som er på listen over de beste restauranter i verden samt Norges fantastiske og voksende antall Michelin restauranter. Nøkkelen er det rene, kalde og mineralrike Norskehavet og en prosess bygget på norske tradisjoner som går flere hundre år tilbake.

Etter lang tid med eksperimentering og studier sendte Michal salt prøver til sin venn, Mark Bitterman, verdens ledende ekspert på matsalt. Hans vurderinger sammen med responsen hun fikk fra noen av Skandinavias og USAs beste kokker fortalte henne at det saltet som vi lager på Gossen er noe helt spesielt — kanskje verdens beste. Prøv det du og fortell oss hva du synes.

Havsnø finner du i dag i hyllene til noen av USAs fineste butikkjeder under Mark Bitterman’s merkevare Bitterman Salt.